Har ikke tall på hvor mange mislykkede forsøk jeg har hatt på å fotografere dykkende ender. Altså – ikke akkurat i det de dykker, men når de er på matleting under vannskorpen. Det er ikke mange plasser der den type fotografering er mulig, men akkurat nå for tiden byr faktisk Nidelva nedenfor Nedre Leirfoss på en utmerket mulighet.
Både laksand og kvinand er normalt sky fugler, som er vanskelig å komme innpå, men her kommer de kloss inntil en bryggekant når det bys på brødmat. Og det gjør det ofte på denne plassen. I tillegg er det så grunt at de er synlige hele tiden mens de er under vannoverflaten. De to bildene under viser en kvinandhann som svømmer under vann, dels på matleting, men trolig også som en del av et kurtiseringstituale. Det var en annen hann pluss en hunn på plassen, og det var hele tiden aktivitet dem i mellom. Så da ble det «and under vann», og dermed litt anderledes bilder enn de fleste i hvert fall jeg har i arkivet av den fuglearten.
Tar i samme slengen med et bilde som viser at kvinanda også mestrer luftrommet med største selvfølgelighet, i likhet med de andre av våre bevingede venner. Og de trenger ikke de hjelpemidlene vi mennesker er avhengige av for at vi skal kunne oppholde oss under vann og oppe i lufta.
Men vi er jo herskende på bakkenivået, eller…..?
Har også prøvd flere ganger på dykkende kvinand, men aldri fått de så bra som du har gjort her! Får ta med pola-filter og prøve en gang til, ser det ut til 🙂
Artig motiv. Sidensvansen burde vært satt på diette. Ser jo ut som som den sprekker snart, hahaha ;-). Kvinanda vart knillknall bra… Uten polafilter…nå ja sånn e d bærre med dæm som kainn d..
Va nok litt flax med i bildene her… uten filter.