I forrige innlegg skrev jeg om fugler som sliter i motgang av ulike årsaker. Jeg nevnte blant annet egne opplevelser med ærfugl på Munkholmen, hvor mange reir blir forlatt på grunn av forstyrrelser. For noen dager siden tok jeg en tur ut til denne historiske holmen rett utenfor Trondheim by, for en rask sjekk av status for ærfuglene der. Jeg skjønte vel fort tegninga når jeg så 5-6 hunnfugler liggende på sjøen et stykke ut. Og ganske riktig – en runde på de aktuelle hekkestedene viste flere tomme reir og kråkespiste egg. Et lyspunkt var det likevel at det lå en hunn og ruget på sine egg, heldigvis ganske bra i skjul og et lite stykke fra den mye brukte stien.

Men altså – jeg fikk vel bare en bekreftelse på det jeg antok når jeg dro ut. Den lille ærfuglpopulasjonen på Munkholmen sliter, i likhet med ærfuglene i Trondheimsfjorden generelt. For øvrig – når jeg viser bildet av den rugende ærfuglhunnen nedenfor, må jeg ile til med å understreke at det er tatt på godt hold og croppet en god del. Fuglen tok ikke notis av min lille fotoseanse, som besto av å ta 2 kjappe bilder. Krysser fingrene for at i alle fall den lykkes med årets hekking….

I samme slengen tar jeg med at det her om dagen kom melding om at vipeunger er observert på jordene ved Tonstadkrysset utenfor Trondheim, jfr. innlegget «Vipa sliter…». Så da har i hvert fall et av vipeparene lyktes så langt. Bra!

Ærfuglegg-kråkespist-red

Nedtur 😦 Ærfuglegg trolig spist av kråke.

Ærfugl-rugende-Munkh-red

Og en aldri så liten opptur 🙂 En rugende ærfuglhunn på Munkholmen.