Store Svuku er kanskje ikke så mye å skryte av når det gjelder antall meter over havet. Den kan heller ikke skryte av å være den høyeste toppen i Femundsmarka. Men den tar igjen i rikt monn når det gjelder utsikt!

Utsikt mot de nordlige delene av Femundsmarka.

Etter litt småkrangling om den siste ferieuka skulle legges til kysten eller fjellet, ble siste alternativ resultatet. Blant annet ble det en tur i Femundsmarka, med bestigning av Store Svuku, 1416 meter over havet. Turen ble avviklet som en slags triathlon – biltur til Elgå, sykkeltur til Svukuristet og gåtur til toppen. Det tok ca 3 timer i alt med sykkel og apostlenes hester til toppen av Store Svuku, noe kortere tilbake. Tåka hang tung nedover fjellsidene da vi ankom DNT-hytta, men lettet mer og mer etter at vi startet å gå. En grei tur de fleste bør klare, og ikke minst en fantastisk utsikt i alle retninger fra toppen. Anbefales!

DNT-hytta Svukuristet. Svukutoppen går så vidt klar av tåka i noen sekund.

Grensa for Femundsmarka nasjonalpark passeres, tåka letter og det er klart for «tindebestigning».

Toppen er nådd 1 – utsikt mot søndre del av Femunden.

Toppen er nådd 2 – utsikt mot nordre del av Femunden – det var bare å nyte i laaange drag…

Ned fra toppen, og retur på sykkel fra Svukuriset til Elgå…

… hvor vi fikk en flott solnedgang fra hotellrommet. At de spesielle skyene skulle vise seg å varsle dårligere vær, sier vi ikke noe om…

Før dette innlegget avsluttes vil jeg benytte sjansen til å berømme Norsk Luftambulanse, som rykket ut og hentet en 75-årig og meget sprek pensjonist som hadde vært så uheldig å brekke foten under nedstigningen fra Store Svuku. Vi var storligen imponert over hvor profesjonelt mannskapet jobbet, både i forhold til den raske utrykningen, landingen i ulendt terreng, og hvor effektivt, og samtidig skånsomt, de jobbet med pasienten. Fantastisk at vi har en slik tjeneste i Norge!

Helikopteret inn for landing i steinura under Store Svuku.