Påfugl i full skrud

Påfugl - påfallende fin fugl!

Det finnes utrolig mange vakre fugler i verden, så den indiske, blå påfuglen har nok en del konkurrenter. Men den kan da ikke være langt fra en plassering i tetsjiktet når den brer ut den 1,5 meter lange stjerten for å imponere påfuglhunnen.

I forbindelse med «gutta på tur» til Kristiansund i helga, besøkte vi Vanndamman, et flott friluftsområde like utenfor bysentrum. I det vi ankom et inngjerdet område med en del «tamme» ender, et par knoppsvaner, noen haner og høner, samt 3 påfuglhunner og en hann, hadde sistnevnte funnet ut at tiden var inne for å gjøre et framstøt mot hunnene i haremet. Med den imponerende stjerten i vifteform var den et frapperende vakkert skue. Den vandret rundt med rolige og majestetiske bevegelser, og gjorde seg lekker for de mer anonymt fargede hunnene. Innimellom stoppet den opp og vibrerte med stjertfjærene, slik at det oppsto en raslende lyd. Men – selv om de besøkende gutta fra stiftsstaden var storligen imponert, så det ut til at påfuglhunnene tok det hele med overbærende fatning. Det er nok en del av spillet det også. Jeg kan så vidt erindre at jeg opplevde påfuglhannen i spillpositur en gang tidlig på 70- tallet, så dette var rett og slett en stor opplevelse! Og G 12´en gikk da også varm en vending når det sto på som verst. Fugl i fangenskap – greit nok – men når blodet bruser som verst hos påfuglhannen spiller nok ikke et rustent gjerde rundt spillplassen noen rolle… Naturen går sin gang, uansett!

Apropos gjerde: Det siste bildet viser en hane som sto like inntil gjerdet og «kykkelikyet» konstant. Mulig han var lei av den utspjåkete og kåte påfuglen, og helst ville ha tatt seg en tur for å slippe…

Påfuglhunnen viser bare så der interesse..

... og gikk like gjerne rundt og beitet i ro og mak..

Denne hanen kommuniserte ivrig med fotografen, og kunne visst tenkt seg en tur utenfor gjerdet.