En jordhumleart suger nektar i en hagebusk på Sula.

I VG´s helgemagasin nylig var det en interessant, men illevarslende reportasje om bier som dør i hopetall over store deler av verden. Fenomenet, som benevnes Colony Collaps Disorder (CCD), ble først kjent fra USA, men har senere spredt seg til Europa.  CCD er ikke kjent fra Norge enda, men også her til lands sliter biene. En sykdom som kalles «åpen yngelråte» ble i fjor registrert for første gang på 30 år. Sykdommen resulterer i at bielarvene dør i kubene, før de rekker å utvikle seg til arbeidsbier. Et stort antall bikuber måtte i fjor saneres i flere fylker i Sør-Norge, og det fryktes at sykdommen vil slå til igjen til våren.

Uffuff! Men – som om ikke det var nok: Også humlene er i kraftig tilbakegang over hele verden. Hva er det som skjer? Og hva kan no konsekvensene bli hvis bier og humler skulle forsvinne? Det spekuleres i årsaker – blant annet sprøytemidler i landbruket, parasitter og virus nevnes. Og, når det gjelder honningbier, mer industriell honningproduksjon som ikke harmonerer med bienes naturlige levemåter. Men det er stor usikkerhet om årsaker, og det kan sikkert være at flere negative faktorer virker sammen og gir ytterligere negative effekter. Og når det gjelder konsekvenser av at bier og humler går kraftig tilbake, kan man bare tenke seg hva det skulle bety for f.eks. produksjonen av frukt og grønnsaker. Og for pollinering av ville planter likens. Biene og humlene er til de grader nøkkelarter i økosystemene!

Ingen hyggelig sak på bloggen dette, men jeg mener at det er viktig å sette kraftig fokus på hvordan vi behandler vår sårbare planet. Vi må ta rev i seilene og begynne å jobbe MED naturen. Ikke bygge den ned, pøse ut giftstoffer, forbruke og misbruke, ressurssløse og fanden hans oldemor. Skjerping Homo sapiens!!

Hvordan går det med honningproduksjonen i framtiden?